Visie op gezondheid

 

Om gezonder te worden hebben wij éérst de kracht nodig om te veranderen.

 

In mijn toelichting op het verschil tussen een coach en een therapeut heb ik het kort gehad over de therapeutische prikkel. In mijn praktijk zie ik vaak dat cliënten al eerder pogingen hebben ondernomen die niet succesvol waren of waarbij nieuwe problemen ontstonden. De intensiteit van de toegepaste therapie is een fundamenteel onderdeel van het genezingsproces.

Een ideale therapie houdt rekening met de draagkracht van de individu, diens vitaliteit en de sterkte van zijn of haar omgeving om verandering mogelijk te maken.

 

Verandering vereist energie. Door uitgeput te zijn op een bepaald niveau kan het zijn dat wat je wilt niet helemaal lukt zoals je graag zou willen.

Om de juiste afstemming te krijgen, pas ik de vier natuurkwaliteiten in de therpie toe. Deze sluiten aan op het unieke karakter van de persoon. In de fytotherapie kan er, bij benadering, een vrij sluitend recept worden samengesteld wat rekening houdt met alle sterkes en zwaktes van alle orgaansystemen. En welke richting de gezondmakende is.

 

Lees verder 

 

 

Holisme als zienswijze  

 

Holisme bevordert het zien van de mens als een geïntegreerd geheel. Holisme gaat uit van de gedachte dat alles met elkaar is verbonden en elkaar beïnvloedt.

 

De verschillende aspecten van het leven worden binnen het holisme onderverdeeld in: lichamelijk, mentaal, emotioneel, sociaal en energetisch. Lichamelijk wordt vaak fysiek genoemd, emotioneel is dikwijls verbonden met sociaal welzijn en vice versa. Het woord energetisch kan vervangen worden door spiritueel, cultureel of wereldbeeld. Deze vijf aspecten functioneren samen als één geheel, namelijk jijzelf.

Wanneer één aspect niet optimaal functioneert, kunnen andere aspecten van je leven uit balans raken. Zo kun je ziek worden als je emotioneel of sociaal niet goed in je vel zit.

 

Holistische therapie

Door te focussen op een enkele klacht, kunnen de onderlinge verbanden over het hoofd worden gezien. Holistische therapie combineert verschillende behandelmethoden om alle aspecten van ons bestaan te betrekken bij het streven naar gezondheid.

 

Een therapie omvat het geheel, terwijl de behandelwijze de aanpak naar de persoon is. Sommige methoden zijn fysiek en materieel, zoals lichaamswerk, fytotherapie (kruiden) en voeding, waarbij direct contact met een deel van het lichaam centraal staat. Subtieler zijn Bachbloesemremedies, die helpen bij emotionele belemmeringen. Een energetisch consult kan werken met de magnetische velden binnen en buiten ons lichaam. Men kan zich aangeraakt voelen, maar dit hoeft niet hetzelfde te zijn als fysiek huidcontact. Bij het verwerken van bepaalde trauma's kan dit juist als prettig worden ervaren, tot er een gevoel van veiligheid is bereikt. Iriscopie is een diagnostisch hulpmiddel voor het beschrijven van processen. Cognitieve gesprekken en uitleg geven, doen een beroep op het mentale vermogen, maar functioneren niet optimaal zonder consensus op andere vlakken. Men kan geëmotioneerd of verstijfd raken als de input de draagkracht van de holistische mens overschrijdt. Het lichaam laat zien dat de verwerking niet meer plaats kan vinden en uit zich in emoties, door gedrag en met klachten of ziekte.

 

Jouw weg naar autonomie

Een behandelingsmethode benadert een specifiek aspect en beïnvloedt een ander niveau van jou als holistische wezen. Door in therapie op holistische wijze rekening te houden met de situatie van de cliënt, kan de balans op een constructieve wijze veranderen van ziekmakend naar gezondheid en zo blijven.

Vervolgconsulten zijn essentieel om dit proces nauwlettend te volgen. Het 'afpellen van de ui' verwijst naar de lagen die je verwijdert, waardoor je steeds dichter bij de kern van het probleem en dus bij de genezing komt. Op elk niveau kan een andere belemmering overwonnen moeten worden. Welke aandacht nodig is voor deze verdieping, wordt bepaald tijdens de vervolgconsulten.

 

Een Natuurgeneeskundige therapie is doelgericht, met oog voor de details én consequent. Dit gaat in stapjes. Op die manier leer jij ook met je eigen krachten en zwaktes omgaan, oude patronen herkennen en valkuilen voorkomen. Autonoom worden gaat over jouw zelfredzaamheid in al je goede en mindergoede eigenschappen in combinatie met jouw omgeving. Daarom werk ik met inzichten en bewustwording op een holistische wijze (lichaam, mentaal, emotioneel, sociaal, energetisch).
 

Bewuster maakt autonoom, autonomie maakt gezond.