Natuur~Voeding

Integreren van natuurlijk eten

 

Jezelf voeden is zoveel meer dan een dieet volgen.

Wist je dat je niet alleen jezelf voedt, maar óók je eigen darmmicrobioom bepaald door wat je eet?

 

 

In het kort

Wat wij consumeren bepaalt voor een groot deel wat wij op een dag aan grondstoffen en energie beschikbaar hebben voor ons lichaam. In de natuurvoeding wordt er bij voorkeur gebruik gemaakt van onbewerkte biologische producten (uit het seizoen). Zelf bezig zijn met gezonde voeding helpt je om in contact te komen met een positieve leefstijl. 

 

Achtergrond

Na de wederopbouw van de wereldoorlogen en industriële revolutie is ons voedingspatroon veranderd. Met grote opslag van fruit en vliegtuigen vol met kratten avocado's. Mijn moeder heeft nog meegemaakt dat er opeens paprika tussen de groentes lag. Dat was 60 jaar geleden helemaal niet zo normaal als nu. Bij natuurvoeding wordt er uitgegaan dat je eet uit je directe omgeving. Op die manier krijg jij de voedingsstoffen uit de natuur binnen die passen bij jouw conditie en het klimaat waarin jij woont. Zoals je boerenkool eet in de winter, nàdat er de vorst over heen is geweest en de plant zijn antioxidanten heeft aangemaakt.

 

Je kunt heel ver terug gaan en zeggen dat aardappelen uit Zuid Amerika komen en dat het frieten of patatten heten naargelang je onder of bóven de rivieren woont. Dat de tomaat veredeld is zodat ze niet kapot gaat op een loopband tijdens het oogsten en dat fruit alleen gerijpt geplukt moet worden omdat anders de vitamine C nog niet volledig is aangemaakt. Zelfs de oer-Hollandse walnoot is geen inheemse boom.

 

 

Je voedingspatroon aanpassen is beslist géén dieet volgen.

 

 

Kleine stapjes kun je makkelijker volhouden

Het interessant om eens na te denken over wat je eet en hoe, zonder het te groot en ingewikkeld maken. Begin met iets simpels wat je goed doet en dus vol kunt houden. Je voedingspatroon aanpassen is beslist géén dieet. Je moet namelijk wél zorgen dat je voeding volwaardig is, dat alle stofjes erin zitten die door je lever samen tot een eiwitcomplex of aminozuurstreng kan worden omgezet. Kun jij niet de koffie laten staan? Dan beginnen we toch met iets anders :-) Er zijn mogelijkheden zat! 

 

Voeden van jezelf

Dat wat jij eet voedt de biocultuur in je darmen. Daar zitten allemaal vrienden, van goede bacteriën tot schimmels, die jou helpen je eten verder te verteren en om te zetten tot stoffen die in je lichaam gebruikt kunnen worden. 

Bacteriën laten vervolgens afvalstoffen achter die in de darm afgevoerd moeten worden. Lukt dit niet (optimaal), kan kunnen zij achterblijven, gaan rotten en krijg je problemen. Een opgeblazen buik is een mooi voorbeeld van bacterie-scheetjes bij de vertering van bijvoorbeeld koolsoorten.

 

Om te achterhalen welke mineralen en vitamines er uit balans zijn, doe je het liefste een test bij een gespecialiseerde therapeut. Mijn specialisme is het kijken naar het geheel. Als het geheel sterker wordt, dan zie je beter wélke onderdelen nog te weinig kracht hebben en als het ware 'uit de mand' vallen. het lichaam zit zo vernuftig in elkaar, dat het niet zo kan zijn dat er maar één radertje niet werkt of één stofje tekort is. Dit noemen we 'één symptoom is géén symptoom.' Er moeten meer aanknopingspunten zijn om het geheel van het ziektebeeld te zien.

 

Er kwam een persoon in mijn praktijk met verteringsproblemen. In het gesprek kwam naar voren dat de buitenwereld als heel intensief werd ervaren. Alsof het verteren van die indrukken zoveel energie kostte, dat het ontwijken van sociale contacten de beste oplossing leek. Door de darmen aan te sterken met de juiste voedingsstoffen uit natuurvoeding en fytotherapie, kon het spijsverteringskanaal genezen. In het emotionele gedrag merkte de persoon zelf dan het contact met de sociale omgeving beter te verdragen was, minder het gevoel gaf alsof er 'op de huid' werd gezeten. Dit was het moment waarop duidelijk werd dat ook de slijmhuid van de mond, maag en darmen gezonder aan het worden was. Het eigen immuunsysteem werd sterker. Er kon een gezonde keus gemaakt worden wat wél voedend was en wat niet en 'nee' zeggen tegen voeding én vervelende personen.

 

 

Traject

Je voeding aanpassen in geen makkie, ik zeg het alvast meteen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en merkt hoeveel je je beter bent gaan voelen, kun je de rest vaak zelf verder oppakken.

Je begint met het maken van een voedingsdagboek. Per keer bespreken wij de organen en laat ik je op holistische wijze de werking en functie hiervan zien. Hiermee ga je thuis aan de slag. Voel je wat weerstand, dan kan Bachbloesemremedie je hier vast doorheen helpen.