Natuurgeneeskunde vertegenwoordigt een eeuwenoude visie op geneeskunde die wereldwijd wordt herkend in diverse traditionele geneeswijzen. In Europa werd deze visie verder ontwikkeld door de oude Grieken, nog voor de opkomst van de moderne reguliere geneeskunde. Zowel reguliere als alternatieve geneeskunde zijn geworteld in dezelfde grondbeginselen en beide beroepsgroepen leggen dezelfde eed af: de Eed van Hippocrates. Voor sommigen is deze eed slechts een symbool, maar voor mij vormt het een verbinding met iedereen die mij als zorgprofessional voor is gegaan en zij die nog zullen volgen. De eed staat voor de bevordering van gezondheid, waarbij de kwaliteit van leven wordt gerespecteerd. Natuurgeneeskunde is in Nederland een vrij-beroep. Dat betekend dat veel mensen zich op een relatief simpele manier kunnen bekwamen in natuurgeneeswijzen. Kijk daarom goed op de website van de behandelaar of deze ook daadwerkelijk erkend is.
Voor mij vertegenwoordigen deze drie woorden uit het woord 'natuurgeneeskunde' het volgende:
'Natuur' voor het natuurlijke proces, de visie en de producten.
'Genees', uit het woord geneeskunde, symboliseert de helende werking en de focus op genezing in plaats van op ziekte of diagnose.
'Kunde' duidt op kwaliteit en professionele benadering door deskundigheid, bijscholing en netwerken binnen mijn vakgebied.
'Genees' & 'Kunde' komen samen wanneer ik onderzoek hoe een ziekteproces is ontstaan, om van daaruit een natuurlijke en helende behandelmethode te vinden die is afgestemd op de 'Natuur' van de individu; natuurgeneeskunde.
Over de eeuwen heen is waar genomen welke kruiden een geneeskrachtige werking hebben op wélk deel van de mens. Vroeger waren wij veel meer afhankelijk van het eeten uit de natuur. Op die manier is er veel kennis vergaard en binnen families doorgegeven. Later kwamen er kloostertuinen en werd het bestuderen van kruiden een beroep.
Er zijn hele oude boeken uit de middeleeuwen en geschriften die helemaal terug gaan tot aan de Griekse tijd. Uit die tijd stammen ook de 4 natuurkwaliteiten die een basis vormen voor onze zienswijze op de vier seizoenen.
In ieder kruid zitten meerder stofjes en mineralen, die ze inhoudsstoffen noemen. Deze stoffen kunnen bitter zijn, of verslijmend en hebben ieder een unieke werking. De kunst is om een samenstelling (complex) te kiezen van kruiden met die passen bij de persoon. Alle kruiden moeten onderling namelijk óók een goede samenwerking hebben én dat er geen contra-indicaties zijn met medicatie of dieet. Dit is een complexe keuze die alleen een fytotherapeut kan verzorgen.
Kruiden hebben een langere opbouw-tijd nodig voor hun werking. Daarom neem je fytotherapie 3x per dag in vóór de maaltijd (over het algemeen) om de spijsvertering te activeren en de voeding die daarna volgt beter te kunnen verteren en opnemen. Dit maakt ook dat als je stopt inname van de geneeskrachtige kruiden, de werking snel afneemt (halfwaardetijd).
In de behoefte om voor specifieke behandelingen een oplossing te vinden, zijn natuurlijke grondstoffen onderzocht en door ontwikkeld door te extraheren en te synthetiseren. Zo ontstond de farmaceutische industrie. De standaard van gerandomiseerd onderzoek is gericht op een ziektebeeld van een brede groep mensen. Hierin is het niet altijd mogelijk precies de medicatie af te stemmen op een individu. Bijverschijnselen kunnen opgelost worden met een nieuwe pil óf ondersteund worden met complementaire geneeskunde.
Over de eeuwen heen is er zo een breder zorglandschap ontstaan. Integrale geneeskunde is nu weer hip en zou een combinatie zijn van complementair en regulier. Maar nog steeds géén alternatief, aangezien de vader van de gedachte uit dezelfde geneeskundige zuil komt; reguliere geneeskunde. Gelukkig zien wij vanuit de alternatieve geneeskunde dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de overleveringen in medicinale kruiden en voedingsgebruik. Deze kennis wordt steeds meer geïntegreerd in reguliere geneeskunde, even goed dat alternatieve geneeskundige zich verdiepen in medische kennis en onderzoeken over complexe systemen die met grootschalig onderzoek en financiering onderzocht zijn.
Het begint bij een geaccrediteerde opleiding en daarna bij het opzetten van een professionele praktijk. Vervolgens onderhouden de professionals zich op hun vakgebied en verdiepen zij zich in vakoverscheidende kennis en wordt casuïstiek besproken. Als je hieraan voldoet kun je je aanmelde bij de RBCZ . De RBCZ is de koepelorganisatie die staat voor een vrije zorgkeuze, waarbij complementaire en alternatieve opleiders, instituten, beroepsverenigingen en therapeuten aangesloten zijn. Er zijn steeds meer regulieren specialisten en instellingen die RBCZ gecertificeerde therapeuten erkennen. Onderaan de pagina van mijn website en op de pagina als zorgprofessional en informatie over registratie en codes, kunt u terugvinden waar Liedewij Giri bij is aangesloten.
Pagina's met aanvullende informatie: