Wat is Natuurgeneeskunde en waar komt het vandaan

 

 

Herkomst

Natuurgeneeskunde vertegenwoordigt een eeuwenoude visie op geneeskunde die wereldwijd wordt herkend in diverse traditionele geneeswijzen. In Europa werd deze visie verder ontwikkeld door de oude Grieken, nog voor de opkomst van de moderne reguliere geneeskunde. Zowel reguliere als alternatieve geneeskunde zijn geworteld in dezelfde grondbeginselen en beide beroepsgroepen leggen dezelfde eed af: de Eed van Hippocrates. Voor sommigen is deze eed slechts een symbool, maar voor mij vormt het een verbinding met iedereen die mij als zorgprofessional voor is gegaan en zij die nog zullen volgen. De eed staat voor de bevordering van gezondheid, waarbij de kwaliteit van leven wordt gerespecteerd.

 

Complementaire geneeskunde kan het best worden omschreven als een aanvulling op andere behandelwijzen. Alternatieve geneeskunde biedt een alternatieve geneeskunde, wat niet hetzelfde is als alternatieve geneeswijzen. Reguliere medicatie is ontwikkeld uit de behoefte om gericht een specifieke klacht te behandelen, terwijl kruiden vaak een breder spectrum bestrijken. De uitspraak 'baat het niet, dan schaadt het niet' is zeker niet juist. In welke vorm van behandeling of advies dan ook, dient er altijd rekening gehouden te worden met de belastbaarheid van een persoon op zowel fysiek (inclusief alle organen), emotioneel-sociaal, mentaal en spiritueel (of wereldbeeld/cultureel) vlak.

 

Natuur ~Genees ~Kunde

Voor mij vertegen woordigen de drie woorden in het woord natuurgeneeskunde het volgende: 

'Natuur' voor het natuurlijke proces, de visie en de producten.

'Genees', uit het woord geneeskunde, symboliseert de helende werking en de focus op genezing in plaats van op ziekte of diagnose. 'Kunde' duidt op kwaliteit en professionele benadering door deskundigheid, bijscholing en netwerken binnen mijn vakgebied.

 

'Genees' & 'Kunde' komen samen wanneer ik onderzoek hoe een ziekteproces is ontstaan, om van daaruit een natuurlijke en helende behandelmethode te vinden die is afgestemd op de 'Natuur' van de individu.

 

Onder natuurgeneeskundige wordt ons beroep gezien als een alternatief op reguliere geneeskunde. Dit sluit niet uit dat er vaak met andere disciplines, zoals een arts, wordt samengewerkt. Een gekwalificeerde therapeut is een professioneel opgeleide vakpersoon die voldoet aan de kwaliteitseisen gesteld door de overkoepelende vereniging.

 

Lees verder over Visie op Gezondheid of over het Reiningen van Afvalstoffen