De huid als poortwachter
Wil jij meer tijd aan je lichaam geven? Laat je lichaam voelen wat ontspanning is.
Ons lichaam toont ons veel meer dan we zouden vermoeden. Wist je dat je houding en ons gelaat iets vertellen over de capaciteit van ons lichaam om met het dagelijks leven om te gaan? Onze huid is een orgaan dat een zeer uitgestrekt oppervlak heeft.
Behandelmethoden kunnen zijn: Fascia. Massage. VLOW borstweefselbehandeling. Lymfedrainage. MSTR littekenbehandeling.
Een lichaamsgerichte therapie vul ik aan met geneeskrachtige zalven en compressen, stoombadjes, voetenbadjes, het wrijven van de huid en maskers of pakkingen.
Beweeglijkheid gaat samen met doorstroming. Denk aan water (meer dan 20% zit in de huid) en de kracht die water bezit als informatiedrager. Het lichaam draagt ook de emoties en de verwerking daarvan. Als één geheel zitten wij omsloten in onze huid. Wij hebben verschillende energetische lichamen, waarmee wij aanvoelen hoe veilig of onveilig wij ons voelen op de plek waar wij zijn.
Het aanvoelen en kunnen invoelen van deze signalen, geven ons informatie over hoe het met ons gaat en wát aandacht nodig heeft. Door de huid aan te raken, kom je dichter bij de persoon en de persoon komt dichter in contact met de gewaarwording van zichzelf. Een zachte aanraking en zelfs rust op één plek, kan een ontlading teweeg brengen. Door aan het lichaam 'te vragen' wat het nodig heeft, biedt je de huid de mogelijkheid om trillingen door te geven en te communiceren. Het is een soort 'luistertechniek' die samen gaat met de gevoeligheid in mijn handen en mijn achtergrondkennis in verschillende spirituele geneewijzen.
Om ons lichaam weer de flexibiliteit te geven om expressies te uiten en stagnatie los te laten, helpen speciale massagegrepen om hierin ruimte te creëren. Ik kijk daarbij naar bindweefsel, waaronder fascia en reflexzonetherapie.
Heb jij wel eens gehoord van een borsttherapie? Een hele zachte behandelmethode die het weefsel in de borst helpt gezonder te worden (voor mannen en vrouwen, ook bij littekens na ingrepen).
Lees meer op de pagina VLOW borstweefselbehandeling.
Fascia is onderdeel van ons bindweefsel en vind je onder de huid en tussen alle andere organen en weefsels in ons lichaam. Het verbindt alles in ons lichaam met elkaar, geeft de juiste structuur en stevigheid en zorgt tegelijk dat alles ook makkelijk ten opzichte van elkaar kan bewegen. Als je dit filmpje bekijkt, zie je de dunne holle buisjes die zich vullen met vocht en dit transporteren.
Fascia weefsel is tegelijkertijd heel sterk & kwetsbaar en heeft óók de mogelijkheid zichzelf te repareren. Beweging is het aller belangrijkste, zoals je ook ziet bij een litteken die de plek van genezing stijf kan maken. Door het fascia met speciale zachte technieken te behandelen, wordt zij als het ware gevraagd om zich te ontspannen. Tijdens de therapie kan alles wat vastgehouden 'moest' worden weer losgelaten worden, van spanning en stagnatie tot emoties.
De lymfe zijn onderdeel van ons immuunsysteem. Het is een dikke vloeistof samengesteld uit vocht en eiwitten. De doorstrooming is afhankelijk van de beweging van bloedvaten en spieren, de beweging van het lichaam. Als een afvalstofje door het immuunsysteem in het lichaam gesignaleerd worden, wordt deze via het lichaamsvocht naar een lymfevat getransporteerd. Vanuit daar gaat het naar een lymfeknoop, een soort ballonnetje, waarin het immuunsysteem een controle uitvoert over alles wat er voorbij komt.
Iedere 24 uur transporteert ons lymfesysteem 2,5 liter vocht en kan dit verhogen tot max 30 liter. Het lymfesysteem zit onder onze huid en tussen al onze organen in, met minuscule vaatjes en een ingenieus netwerk. Het vocht stroomt uiteindelijk weer terug in de bloedbaan.
Bij oedeem is er sprake van een vorm van afknelling of onvoldoende doorstroom. Stuwing en zwelling maken dat het vocht in het weefsel achter blijft en niet afgevoerd kan worden.
In onze oksels liggen veel lymfe kopen en ook via het borstbeen wordt lymfevocht afgevoerd naar grote bloedvaten bij gelegen bij het sleutelbeen. Het is dáárom dat borstweefselmassage zoveel bij kan dragen aan onze algehele gezondheid.
Een goede doorstroom van de lymfe draagt bij aan een gezond zuur-base evenwicht in je lichaam
Het specifieke afweersysteem kan geactiveerd worden, denk aan B en T lymfocyten
Borstweefseltherapie draagt bij aan ontspanning van weefsel en helpt het parasympatische zenuwstelsel voor rust te zorgen
Ons lichaam zal altijd willen helen, soms gebeurd dit op een minder mooie maar effectieve manier, zoals bij het sluiten van een wond. Met de MSTR® behandeling kan hier verschil in worden gemaakt.
Littekens beperken de beweeglijkheid van de huid en de daaronder dieper gelegen lagen en organen. Omdat fascia over grote delen van ons lichaam met elkaar verbonden is, kan de verminderde flexibiliteit van een litteken spanning uitwerken (veroorzaken) op een ander gebied. Net als verkramping in een spier ervoor kan zorgen dat je je positie aanpast of scheef gaat lopen.
Ik heb de MSTR® methode in Nederlandg geleerd bij Elian Krekels die haar opleiding volgde bij McLoughlin Scar Tissue Release Technique® (afgekort MSTR). MSTR® wordt internationaal toegepast en is in NL erkend bij o.a. de KTNO.
Behandeling:
Het zijn heel zacht en subtiele manuele behandelingen. Het gevoel van 'prikjes' tijdens de behandeling is het loslaten en ontrafelen van het bindweefsel. Hierdoor krijgt het lichaam weer ruimte en kan het fascia toegang bieden voor nieuwe lymfe verbindingen en doorstroom van bloedvaatjes. De behandelingen duren kort, 7-15 minuten per litteken, met tussentijds enkele pauzes. Samen met de intake, voortganggesprek en evt. oefeningen voor thuis, duurt een sessie 1 uur. Er zijn meerdere afspraken nodig over een periode, vaak wat korter op elkaar. Na de eerste behandeling zie en merk je vaak al verschil. Het maakt niet uit hoe lang geleden het litteken is ontstaan om een litteken te kunnen behandelen.
Littekens zijn er omdat er een inbreuk op de huid is gedaan. Ons lichaam wil dit zo snel mogelijk helen en dicht maken. Daarbij ontstaan littekens van extre versterkte weefselstructuren. Deze stukken geven een soort verharding in het weefsel en verminderd contact en doorstroom, je voelt maak ook minder op een litteken. Een trauma kun je ook echt zien als iets dat onder je huid gaat zitten. In deze gespannen gebieden is er weinig mogelijkheid tot ruimte en loslaten, het lichaam houdt het met alle macht strak vast. Bij een MSTR® behandeling worden niet alleen een aanzet gegeven om de verharde weefsels te ontrafelen, zodat het lichaam weer in die plek zichzelf kan herstellen, maar ook oude emoties krijgen de kans om uit de verkramping naar boven te komen en geheeld te worden.
Littekens die geheeld en niet meer rood zijn kunnen behandeld worden, richtlijn is 8 weken na de ingreep
Verheven littekens zijn niet altijd mogelijk te behandelen
Denk vooral aan littekens die je mobiliteit beïnvloeden, van de borst, keizersnee tot een fietsondeglukje tijdens je kindertijd
Bij verheven littekens en littekens waarbij er na 3 behandelingen géén verbetering is opgetreden, zal er niet veel extra verbetering kunnen worden behaald