Borst therapie

 

Aandacht & Verzorging voor de borsten

 

 

In ieder knuffel met een vrouw zijn de borsten aanwezig, maar helaas voelt niet iedere vrouw haar borsten als onderdeel van zichzelf.

 

Als vrouw heb ik ook die momenten meegemaakt. De VLOW opleiding heeft daar een grote verandering in gemaakt die ik nu graag met andere vrouwen wil delen. Ik wil vrouwen inspireren via vrouwencirkels en mijn workshops. 

Voor een VLOW borstweefseltherapie plan je een aparte afspraak in.

 

 

Borstweefselbehandeling is een therapie die specifiek gericht is op het bevorderen van de doorstroom in het borstgebied. Door hele zachte behandeltechnieken wordt het weefsel uitgenodigd om ruimte te creëren. Hierdoor kan het bloed, lymfe en vocht tussen de lichaamscellen weer beter gaan stromen. De borst voelt daarna zachter en tegelijk voller aan. 

Hiervoor gebruik ik speciale zachte technieken uit de opleiding borstweefseltherapeut bij VLOW én mijn kennis over Natuurgeneeskundige therapie. Daarnaast ondersteun ik de doelen van De Groene Zusters en de (infrarood) thermografie om borstgezondheid voor vrouwen mogelijk te maken en te bevorderen.

 

 

Fascia therapie

Fascia is onderdeel van ons bindweefsel en vind je onder de huid en tussen alle andere organen en weefsels in ons lichaam. Het verbindt alles in ons lichaam met elkaar, zorgt voor de juiste structuur en stevigheid en zorgt tegelijk dat alles ook makkelijk ten opzichte van elkaar kan bewegen. Als je dit filmpje bekijkt, zie je de dunne holle buisjes die zich vullen met vocht en dit transporteren. Dit weefsel is tegelijkertijd heel sterk & kwetsbaar en heeft óók de mogelijkheid zichzelf te repareren. Beweging is het aller belangrijkste, zoals je ook ziet bij een litteken die de plek van genezing stijf kan maken. Door het fascia met speciale zachte technieken te behandelen, wordt zij als het ware gevraagd om zich te ontspannen. Tijdens de therapie kan alles wat vastgehouden 'moest' worden weer losgelaten worden, van spanning en stagnatie tot emoties . Lees hierover meer op deze pagina.

 

 

Voorafgaande aan de borstweefselbehandeling

- Bij het plannen van een afspraak krijgt je vooraf een vragenformulier meegestuurd, dat ik graag 1 dag vóór de afspraak retour wil hebben voor inzage

- In mijn praktijk vul je een algemeen natuurgeneeskundig cliënten formulier in

- Lees je verder in door deze pagina te lezen en de rest van mijn website te verkennen. Voel je welkom.

 

Wat laat je thuis

- Geen deodorant gebruiken voor de behandeling

- Geen bodylotion op en rond de borsten

 

De borstweefselbehandeling

- Omkleden kan in mijn praktijk

- Je ligt met ontbloot bovenlichaam op de massagetafel. De therapie is zonder olie op de blote borsten

- De sessie duurt in totaal 1,5 uur

 

Doet een borstweefselbehandeling pijn?

De borsttherapie is géén massage, maar een zachte techniek (met kennis uit de osteopathie en lymfe behandeling). In de sessie wordt de hals en de borsten behandeld. Als natuurgeneeskundig therapeut kijk ik altijd naar de prikkelintensiteit van een behandeling. Sommige borsten zijn gevoeliger, andere borsten wekken een soort spanning in het lichaam op. Hier wil ik rekening mee houden en daar stel ik mijn behandeling op af. Op het intakeformulier kun je een evt. indicatie of gevoeligheid aangeven. Heb je pijnlijke borsten net vóór je menstruatie of bij borstvoeding geven, dan kan ik je breder ondersteunen met pakkingen en wellicht een kruidenrecept en passend gepersonaliseerd voedingsadvies. Ook kan een irisfoto of thermografie inzage geven in hoe de klacht in het lichaam is opgebouwd. > lees over Iriscopie op mijn website bij behandelwijzen, meer over medische thermografie lees je hieronder.

 

Ondersteunend bij

- Pijnklachten of periodieke klachten van de borsten 

- Na een onderzoek met advies voor aanvullende borstzorg

- Als ontspanning en ter ondersteuning van je immuunsysteem en je gezondheid

- Het gevoel dat je meer in contact met je borsten en je vrouwelijke zelf wilt komen 

- Ter voorbereiding bij zwangerschap en het willen geven van borstvoeding

- Als je hulp zoekt bij het verwerken van emoties die het vrouwelijke aspect omkleden

- Littekenbehandeling (denk ook aan een keizersnede of verwijderde appendix) > lees hieronder

 

 

Na de behandeling

Door de behandeling wordt de doorbloeding in de borst verhoogd, dit kan de volgende reactie geven:

- De borst kan iets warmer aanvoelen

- Drink wat méér water om afvalstoffen af te voeren

- Je kunt iets meer moe of makkelijker emotioneel zijn

- Andere reacties na de behandeling kunnen zijn: een verhoogde ontstekingsreactie, opgezette lymfeknopen, hoofdpijn

- Kom je net vóór je menstruatie, dan kan door vrijkomen van pre-oestrogeen uit het behandelde borstweefsel je cyclus ook nét iets sneller op gang komen

- Heb je erge last en is dit in een dag niet minder, laat dan even van je weten

 

Beweging bevorderen: door de bh eens uit te laten krijgen de borsten een meer natuurlijke beweging, wat de borstgezondheid helpt. 

 

> Advies voor vrouwen pre- en post-overgang is om jezelf 2x per jaar een borstweefselbehandeling te gunnen. Bij een indicatie kunt je dit evt combineren met een Medische Thermografie, zodat er op een gezonde manier een vinger aan de borst gehouden kan worden.

 

Contra indicaties

Contra-indicaties geven aan dat er extra rekening gehouden moet worden met iets. Door dit met je therapeut te bespreken kan bekeken worden óf de therapie mogelijk is en of/hoe deze moet worden aangepast

- Denk aan een operatie, open wonden of implantaten

- 1 Maand tussen behandeling en medisch onderzoek

- Koorts bij acute ontsteking

- Tijdens een hormonale kuur, chemo of bestraling

- Zwangerschappen of onverwachte veranderingen in de borst

- Problemen met lymfe en oedeem

- Verhoogde bloeddruk

 

 

Meer over lymfedrainage

De lymfe zijn onderdeel van ons immuunsysteem. Het is een dikke vloeistof van vocht en eiwitten, die voor doorstroming afhankelijk is van de beweging van bloedvaten en spieren. Als een afvalstofje in het lichaam gevonden wordt, wordt deze via het lichaamsvocht naar een lymfevat getransporteerd. Vanuit daar gaat het naar een lymfeknoop, een soort ballonnetje, waarin het immuunsysteem een controle uitvoert over alles wat er voorbij komt. Iedere 24 uur transporteert ons lymfesysteem 2,5 liter vocht en kan dit verhogen tot max 30 liter. Het lymfesysteem beginnen in onze huid, met minuscule vaatjes en een ingenieus netwerk. Het vocht stroomt uiteindelijk weer terug in de bloedbaan. Bij oedeem is er sprake van een vorm van afknelling of onvoldoende doorstroom, stuwing en zwelling, waardoor het vocht in het weefsel achter blijft en niet afgevoerd wordt.

 

- In onze oksels liggen veel lymfe kopen en ook via het borstbeen wordt lymfevocht afgevoerd naar grote bloedvaten bij je sleutelbeen. Het is dáárom dat borstweefselmassage zoveel bij kan dragen aan onze algehele gezondheid

- Een goede doorstroom van de lymfe draagt bij aan een gezond zuur-base evenwicht in je lichaam

- Het specifieke afweersysteem kan geactiveerd worden, denk aan B en T lymfocyten 

- Borstweefseltherapie draagt bij aan ontspanning van weefsel en helpt het parasympatische zenuwstelsel voor rust te zorgen 

 

 

Meer over littekens

Littekens beperken de beweeglijkheid van de huid en de daaronder dieper gelegen lagen en organen. Omdat fascia over grote delen van ons lichaam met elkaar verbonden zijn, kan de verminderde flexibiliteit van een litteken spanning uitwerken (veroorzaken) via een ander gebied. Net als verkramping in een spier ervoor kan zorgen dat je je positie aanpast of scheef gaat lopen. 

- De littekenbehandeling duurt kort, 7-15 minuten per litteken. Er zijn meerdere afspraken nodig over een periode. Na de eerste behandeling zie en merk je vaak al verschil. Als er na 3 behandelingen géén verbetering is opgetreden, dan zal het weinig zin hebben het litteken nog verder te behandelen.

 

- Littekens die geheeld en niet meer rood zijn

- Verheven littekens zijn niet altijd mogelijk te behandelen.

- Het maakt niet uit hoe lang geleden het litteken is ontstaan

- Het gevoel van 'prikjes' tijdens de behandeling is het loslaten van het bindweefsel

 

 

Wat is Medische Thermografie?

Thermografie is het gebruik van een infraroodcamera die (zonder straling) een weergave geeft van warmte en koude plekken in je lichaam. Naast de warmte en koude weergave, kan er door verschillende filters ook dieper gekeken worden naar onderliggende structuren. Er wordt een foto (op afstand) gemaakt van het lichaamsdeel. Deze techniek is een onderzoeksmethode (bijvoorbeeld ook bij reuma), waarna er na overleg met een specialist, een behandelvoorstel wordt opgesteld en een passende therapie gekozen kan worden. Thermografie is geen behandeling. Hier een link waar je kunt lezen over thermografie en in dit filmpje kun je luisteren naar de uitleg over thermografie. 

 

 

Piep klein stukje anatomie & fysiologie

Bij de vrouw begint de borstgroei onder invloed van oestrogeen bij het rijpen van de eerste eitjes in de eierstokken. De melkklieren worden verder ontwikkeld en groeien tijdens de zwangerschap door voor het kunnen geven van borstvoeding. De hormonale invloed van oestrogeen neemt af richting de menopauze. Dit is het moment dat de borsten weer veranderen en vaak zachter worden. Hormonen hebben duidelijk een grote invloed op onze borsten en onze beleving hiervan.

De borst ligt anatomisch bovenop de spieren van de borstkas. Het weefsel in de borst is niet alleen opgemaakt uit vet, wat wij vaak denken en merken bij aankomen of afvallen, maar er lopen óók talloze bloedvaatjes en lymfeklieren doorheen. Deze zorgen voor aanvoer van voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen. Een ander, sterker soort bindweefsel zorgt met sterke ligamenten voor de ophanging van de borst. Zachter fascia voorziet in de beweeglijkheid van de borst. Over bindweefsel en fascia zijn enorm veel boeken geschreven, mijn omschrijving hier is echt héél kort. Super belangrijk (in ons hele lichaam overigens) is de doorstroom van water en lichaamssappen. In ons lichaam kunnen wij wel 15 liter interstitieel vloeistof hebben, waarvan 7,5 lt. in het oppervlakkige fascia ligt. Lymfevloeistof is onderdeel van ons immuunsysteem dat helpt schadelijke stoffen herkennen. Je begrijpt het al!, doorstroom van de borsten is belangrijk én verdienen als lichaamsdeel évenveel aandacht als een rug massage.

 

Second opinion

Je hebt misschien een knobbeltje gevoeld of wilt graag een preventieve behandeling. Borstweefselmassage is een behandelmethode, geen geneeswijze op zich. Een behandelmethode of behandelwijze werkt het beste als er holistisch rekening wordt gehouden met de krachten én zwaktes van de persoon (zie mijn visie op gezondheid). Het kan nodig zijn om je door te verwijzen voor een regulier onderzoek. Uiteraard wil ik je daarna verder begeleiden in jouw weg traject. Een erkend therapeut of specialist kan je hierbij begeleiden. Verdiep je in diverse vormen van borstonderzoek voor bevolkingsonderzoek. Borstonderzoek valt, net als elk ander onderzoek of inname, onder de wet en regelgeving van beschikkingsrecht; artikel 11 Onaantastbaarheid van het menselijk lichaam.

> Voor alle behandelwijzen en therapieën aangeboden bij Joyti Natuurgeneeskunde geldt de disclaimer en daar vindt u ook de link voor klachtenregeling.

 

Hoe meer contact je hebt met je eigen lichaam, hoe gezonder je voor jezelf kunt zorgen.