Blog & Gezonde recepten

 

Kies een onderwerp of lees ze allemaal

 

 

Geraspte kokosnoot:

 

fijn raspen, 20 min 120 graden op bakplaat met bakpapier onder in de oven en af en toe omhusselen (evt bakken verlengen als het niet droog is, je laag dikker is of je stukken groter)(je zult merken dat in de eerste 10 minuten er veel vocht vrijkomt, dus zet de over kort open en haal een keukenpapier over de glasplaat van de deur), af laten koelen en verder uitharden op een theedoek (de vetten in de kokos zijn nog zacht, de kokos snippers zullen later droger aanvoelen.

 

Lekker voor in de yoghurt, cake, salade of als decoratie over een gerecht strooien.

Kokosmeel is een ideale bron van extra voedingsvezels zonder fytinezuur en gluten, bulkvorming (gevoel sneller vol te zitten) die de stoelgang bevordert, verlaagd de glycemische index van gebak en werk verlagend op de bloedsuikerspiegel.

Kokosolie is fantastisch voor de huid, smeer je haren ermee in voor meer glans, natuurlijke deodorant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen op de huid.

 

Kokoswater/kokosmelk is geschikt voor korte sport inspanningen (voor langdurige bevat het te weinig natrium), rijk aan kalium, dorstlesser, ondersteunt dehydratie bij diarree.

 

Daarnaast is kokos schimmel werend. Als je bijvoorbeeld last hebt van Candida. Of als je wilt stoppen met suikers eten en je biocultuur in je darmen daardoor veranderd. Denk ook aan na een antibiotica kuur of zware verdoving die het lichaam moet verwerken, dan helpt kokos je darmen weer gezond te krijgen.

En het is echt lekker!!

 

Nog een weetje: in de oude Hindoe tijd is heel héél lang geleden in een bijzondere bijeenkomst van wijze mannen en saddhu's de goden verzocht om in plaats van dieren offers kokosnoten te aanvaarden; immers de naam van kokosnoot is overeenkomstig met 'lichaam' en verder heeft de noot een huid met haartjes, vlees en vocht. Die traditie van het offeren met een kokosnoot is hedendaags nog steeds een gebruik.

 

 Luisterplezier