Blog & Gezonde recepten

 

Kies een onderwerp of lees ze allemaal

 

 

Citroenwikkel of Azijnsokjes komen alle twee wel echt uit grootmoederskastje. Een gezonde manier bij te dragen aan het herstelproces bij het pieken van koorts met een verhit hoofd. Het doel van deze behandeling is om de hitte uit het hoofd naar de voeten te trekken, zodat het hoofd wat verlichting krijgt. Op die manier helpt je de koorts via de voeten uit het lichaam te laten komen/ laten zakken. Je ziet dan meestal dat er juist koude voeten zijn. Door het zuur trekt je de koorts. De warmte komt in de voeten en droogt de wikkel/sokken op. Je kunt nu alles verwijderen en opnieuw een deken omslaan. Warme voeten helpt, je zult zien dat het hoofd nu minder warm is. Je kunt dan even bekijken hoe het met je patiëntje gaat en na 20 minuten herhalen. Werkt het niet, dan is de piek van de koorts nog niet bereikt óf er is meer aan de hand. Alléén koelen van het hoofd is niet genoeg, de warmte moét ergens naartoe. Met deze behandeling help je hierbij. 

 

Let op: als je kindje/persoon niet bij bewustzijn is of komt probeer het dan eerst wakker te krijgen en bel de huisarts-post. Het wegvallen van bewustzijn is niet oké en geeft aan dat het lichaam het niet meer kan bolwerken. 

 

Als kind kreeg ik een citroenwikkel van mijn moeder. Mijn hoofd was zo warm en het leek wel of mijn wangen ontplofte. Ik had er hoofdpijn van en kon geen keuzes meer maken wat ik wilde. Mijn moeder heeft het geleerd uit de Antroposofie.

Bij mijn eigen kinderen zie ik altijd dat zij na een koortsdag een nieuwe ontwikkelingsfase in gaan. 

 

Het verschil is eigenlijk niet zo groot tussen azijn of citroen. Het is maar net wat je in huis hebt en kunt er ook citroensokjes van maken. Het verschil is meer de werking van citroen versus azijn. Mijn kinderen zijn niet vaak ziek en dus heb ik het verschil nog niet heel erg kunnen ontdekken. Wat ik mij wél voor kan stellen is dat citroen iets milder zou kunnen zijn voor de huid dan azijn. Als jij hier ook bevindingen bij hebt, laat het mij dan weten ik ben benieuwd :-)

Als je voor de sokken kiest, neem dan ruime sokken die je nat makkelijk aankrijgt. 

 

> Open de bijlage voor een stappenplan en de nodige ingrediënten.

nodig: 1 citroen of een klein kopje azijn aanlengen met een beetje water. Zwachtels of ruime sokken. Warme dikke sokken en/of een warme, liefst wollen deken waar je de hele benen mee kunt inpakken. Als er openingen in de pakking zijn ontstaat er koude tocht en dat wil je juist niet.

 

Van binnen naar buiten zwachtelen is de traditionele manier, je werkt van binnen naar buiten. Maar andersom werkt het vast ook prima :-) Zorg dat je de tenen goed meeneemt.

 

 Luisterplezier