Blog & Gezonde recepten

 

Kies een onderwerp of lees ze allemaal

 

 

Recept voor pompoenpitten saus

Jaaaaa !!! hier komt het recept voor heerlijke pompoenpitten saus.

 

Benodigdheden:

Biologische pompoen pitten (zie voorgaande post, dus groen zaad wat nog in het harde wit gele hoesje zit). Droog 170 gram ongeveer (das een flinke hand vol).

2 tenen knoflook

1 goeie plak verse gember

4 middelgrote tomaten

2 tot 3 eetlepels sesamzaad (geroosterd)

1 limoen

Zout zoveel als in kuiltje van je hand past. Zeg een toetjes lepel zout (meer dan een koffielepel...theelepel heb je zoveel maten in, dat vind ik altijd verwarrend...ik hoop jullie nu niet haha)

Evt peper of een als je hiervan houdt

Klein scheutje water, echt niet te veel (afhankelijk van sesamzaad wat zorgt voor meer binding in de saus)

Iets voor zaden fijnmalen

Blender

Roosteren (zonder olie)

10 minuten happy work time

 

Aan de slag:

1. Oogst de pompoen pitten, handig in pompoenen tijd. Spoel de verse pitten onder water af, droog ze af in een doek. Leg ze uit elkaar op een bordje om te voorkomen dat ze gaan schimmelen. 2 weken drogen op een plankje, daarna begin je aan dit recept. Yep, vandaar de vooraankondiging.

2. Tomaten koken in water en vel eraf halen (die blendt niet makkelijk mee).

3. Bak/rooster de pitten in een droge pan, zonder olie, tot ze beginnen te ploppen/knisperen (net als popcorn maken). Je kunt de pitten nu de hele winter droog bewaren of je gaat meteen door met een super lekkere saus maken dus...

5. Ongeroosterde sesamzaad is duurder, omdat geroosterde langer houdbaar is. Dus ook die goedkopere sesamzaad kopen of zelf nog even roosteren tot ze goudbruin zijn.

6. Snij knoflook en gember klein (genoeg voor een blender).

7. Sesamzaad en geroosterde pompoenzaden samen in een maler tot poeder (zonder vocht, misschien even een paar keer achter elkaar zonder dat je je machine oververhit haha). De warmte van de pitten maakt het net iets makkelijker, dan bij koude pitten (die uit je zelfgemaakte voorraad, want je gaat na dit recept écht wel een voorraadje maken!!) maar koud lukt nog steeds prima.

8. Doe het mengsel in de blender, daarbij de knoflook, gember, zout (zonder peper ook echt lekker hoor ), tomaten, limoen uitknijpen, evt klein scheutje water om de blender op gang te krijgen. Effe lekker op aaáááán en voila...saus is klaar! Simpel in nog geen 10 minuten.

 

En de smaak?? Ik zal het een beetje verklappen het heeft iets weg van vind ik zelf

Nu wil ik weten of het je is gelukt en wat je van de smaak vindt. En als je nog niet overtuigd bent kom je bij ons maar eens zelfgemaakte momo (Nepalese dumplings) eten (ons restaurant is ongetest open ). Ook lekker bij groentes

 

 Nog meer interessante dingen

 

 

Uit Grootmoeders Kastje
Wikkel aanleggen