Blog & Gezonde recepten

 

Kies een onderwerp of lees ze allemaal

 

 

Snoepjes uit de moestuin; kapucijners.

Eerst een fantastische paarse bloem, nu aubergine kleurige peulen.

 

In alle peulvruchten zitten veel purines. Stofjes die in ons lichaam tot urinezuur worden afgebroken. Urinezuur moet via de urinewegen uitgeplast worden, maar als dit systeem niet goed werkt, dan kunnen er problemen ontstaan. Als het urinezuurgehalte in het bloed verhoogd is, doordat het niet is afgevoerd , kan purine leiden tot afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Wie ooit wel eens een therapeutische voetmassage heeft gehad en zo'n kristalletje of pijnscheuten tussen de 'zwemvliesjes' tussen de tenen heeft gevoelt , die kan dit het beste voorstellen. Jicht is ook een probleem van urinezuur. En zoals je leest zou je daar natuurgeneeskundig iets met de urinewegen mee kunnen doen.

 

Naast een bom van energie geven peulvruchten ook eiwitten, water, mineralen (ijzer, kalium, fosfor calcium, natrium) en vitamines (B caroteen, thiamine, behalve B12 en aacorbinezuur vit.C. die het zo lekker zoet maken) en voedingsvezels. De onoplosbare vezels bevorderen de stoelgang, de oplosbare kunnen de bloeddruk en cholesterolspiegel verlagen. Ze zijn vetarm en geven door hun langzame verteerproces een langzame afgifte van glucose aan het bloed, denk aan een voedingsadviezen voor diabetici. Peulvruchten eet je het beste met een graanproduct, voor een goede balans van aminozuren (sojabonen hebben zelf al die balans).

Toch noem ik ze snoepjes uit de moestuin, want als je eenmaal de mysterieuze rode dop open plopt in je hand en de zoete sappige bommetjes in je mond voelt knappen, ben je verkocht....en een beetje verliefd geworden op deze vroege oogst die het perfect doet in de koude maanden van ons klimaat.

 

(zaai ze voor in februari en als het niet meer overdag vriest, snachts nog wel, dan kunnen ze al naar buiten).

In de bio winkel koop je ze vers of gedroogd, in de gewone supermarkt vaak voorgekookt waar zout aan wordt gebruikt. Met het voorweken van de gedroogde zaden wordt niet alleen de kooktijd verkort, maar ook de suikers verminderd zodat je minder last hebt van winderigheid...oeps

 

 Nog meer interessante dingen

 

 

Uit Grootmoeders Kastje
Wikkel aanleggen