Blog & Gezonde recepten

 

Kies een onderwerp of lees ze allemaal

 

 

LONGKRUID, Pulmonaria officinalis.

Hét beste inheemse kruid wat je kunt kiezen bij luchtwegklachten.

 

Dat durf ik wel te zeggen, omdat ik niet de enige ben die het nut van dit kruid heeft ervaren. (zie ook goede kruidenboeken zoals G. Verhelst, R. Koenders, D. Hoffmann). Zo'n 2 jaar liep het storm bij de kruidenier, iedereen die van dit kruid wist kocht groot in...de tegenhanger van het toiletpapier hamsteren zeg maar . Gelukkig had ik nog ene halve kilo in de kast liggen, want mijn kinderen krijgen altijd longkruid in hun thee als de maanden natter en guurder worden. En die thee zijn wij goed door blijven drinken met het c-virus, want wat deze bloeiende kruiden doen is heel bijzonder.

Pulmonaria is Latijn en betekend longen (pulmen). In de signatuurleer worden er ook veel gelijkenissen gezien in de vorm van het blad met de vorm van de longen en ook de vlekjes hebben iets weg van de structuur van de longen, de longblaadjes die het zuurstof voor ons opnemen.

 

Weetje: de witte vlekjes op het blad worden veroorzaakt door een luchtlaagje tussen bladmoes en de oppervlakte van het blad. Signatuurleer is geen wetenschappelijk bewijs, maar hoe mooi kan de natuur zijn als zij laat zien wat de natuurgeneeskunde verteld. Blij word ik daarvan!

 

Officinalis is een naam die gegeven werd, ergens in de Middeleeuwen, toen men kloostertuinen ging aanleggen met erkende geneeskrachtige kruiden (van de apotheker). Je komt meer kruiden tegen met als tweede naam officinalis, dan weet je nu dat deze kruiden al hééél lang gebruikt zijn.

Ze groeien ook heel graag in onze contreien, kalkrijke-, kleiachtige grond, het liefst vochtig en half in de schaduw. Als zij het naar haar zin heeft, zaait zij zich vanzelf uit en vorm het kruidje een bloementapijt in de lente. Van lichtroze, paars tot blauw. Zelf heb ik ook witte in mijn tuin staan. Maar voor de medicinale werking gebruik ik altijd die met de paarse -blauwe tinten . Deze kleuren vertellen iets over de stoffen die in het kruid zitten; flavonoïden. Flavonoïden komen in veel planten voor (het is onderdeel van hun eigen beschermingsmechanisme). Voor de mens hebben flavonoïden ook een gunstige antioxidante werking, beschermen en versterken de bloedvaatjes die onze cellen voeden. De andere inhoudsstoffen in Pulmonaria officinalis maken samen welke plek in het lichaam het meeste van deze geneeskracht voorzien worden.

 

De Slijmstoffen in het kruid werken, ja…op onze slijmvliezen. Heel goed . Wij hebben slijmvliezen overal waar wij holtes hebben en er iets van de buitenwereld in ons lichaam kan komen. De mond en , helemaal tot aan het einde, de kont. De longen hebben ook slijmvliezen, want anders zou met al die voorbijkomende lucht alles meteen uitdrogen. Het is juist voor de longen zo belangrijk dat ze beweeglijk blijven. Met de inademing zetten onze longblaasjes uit, alsof het allemaal kleine ballonnetje zijn die feest hebben en dat kan dus alleen als het slijmvlies gezond is en het longoppervlak gezond houdt. De flavonoïden verzorgen de haarvaatjes in die cellen, om zo het zuurstof beter op te nemen en afvalstoffen uit te scheiden en uit te ademen.

Yep, dat is allemaal eigenlijk nog een beetje buitenkant aan onze binnenkant. En zo zijn er nog een aantal lichaamsopeningen. Onze slijmlaag is, samen met de huid onze eerste linie van het afweersysteem. Dus als je iets aan je immuunsysteem wilt doen, dat begint dus bij je buitenste barrières. Een gezonde slijmsamenstelling (daar kom ik in een post over de darmen en voeding nog wel op terug) is dus hét belangrijkste…begin.

 

In dit kruid zitten nog meer inhoudsstoffen , want hoe komt het nu dat dit kruid op de longen werkt, toch? Nu, samen met looistoffen en saponinen maken ze een bijzondere combinatie om het slijmvlies schoon te maken én tegelijk het af te sluiten voor nieuwe dirty indringers. Dat is bij de longen en de slijmvliezen van de bovenste luchtwegholtes héél handig, want wij steken zowat overal onze neus in, dus ook de neusslijmvliezen inderdaad. Het is door eeuwenlange ervaring dat men heeft gezien en weet dat dit longkruid op de pulmen werkt (pulmen is longen, zoals je misschien nog herinnert uit het Latijn…Latijn best oud toch ). Dus, een geneeskrachtige werking op de haarvaatjes in het slijmvlies van contactorganen, waar een reinigend en beschermend laagje op wordt gelegd. Klinkt als een goeie om jezelf gezond te houden tegen alles wat door de lucht vliegt en wij inademen. Van bloeiende bomen in het begin van het seizoen tot ziekmakers in de koude lucht van het najaar seizoen.

Daarnaast heeft dit kruid ook een bindweefselversterkende werking (voornamelijk op de luchtwegen) en is er in de volksgeneeskunde ook veel urinezuurdrijvende werking gezien (je zou er, als het goed is, meer door plassen) en ook meer door zweten.,

 

Wat het kruid nog bijzonderder maakt is dat men ook heeft gemerkt dat mensen die zo ziek zijn op de longen, ook nog baat hebben bij dit kruid. Nu zul je denken, baat! Ja, een gunstig effect op de gezondheid; want als de longen zo verzwakt zijn dat zij zelf niet meer aan het werk kunnen (en dat zijn ze dus bij iemand die langdurige klachten heeft) om zichzelf beter te maken, en een kruidje langs komt en zegt ‘hup, komop joh, je moet aan de slag’ dan kost dit meer energie dan dat je kunt geven. Dus ja, je kunt ook geen baat hebben bij een medicijn wat een bepaalde werking heeft. Je moet dus altijd individueel kijken naar wat iemand nodig heeft om gezonder te worden. Longkruid ondersteunt en geeft voeding totdat je weer sterk genoeg bent. Pulmonaria officinalis noemen wij in fytotherapie (kruidengeneeskunde) een expectorans. Eentje die kan regenereren zónder de longen te verzwakken.

Regenereren is iets wat alleen de natuur kan, ook jij!! Alles wat levend is. Het is onze kracht om iets te helen. Ons lichaam, iedere levend wezen wil zo gezond mogelijk zijn, want dan blijven ze het langste in leven. Medicijnen uit een fabriek leven niet, dus kunnen ook niet regenereren. Ze kunnen vaak wel iets wat erop lijkt (symptomatisch), maar kunnen nooit het probleem écht oplossen.

Terug naar ons Longkruid. Want als je dan aan een indicatie denkt, welke dan? Alles met de luchtwegen dus; van astma tot longemfyseem, van (chronische) bronchitis, COPD tot nabehandeling van TBC, maar ook bij hoest.

Wil je het zelf proberen, maar vind je het spannend omdat je toch veel klachten hebt? Dan is dit verstandig via een therapeut of arts te doen. 2 theelepels 3x per dag is voldoende.

 

Gebruikt deel: het bloeiende deel, bloem en blad, oogsten in de lente (van een schone plek, grond, uitwerpselen, uitlaatgassen, noem maar op). Al kom ik in de verpakking bij de kruidenier nooit bloemetjes tegen en alleen maar blaadjes (en die werkt ook). In een fytorecept is zij als tinctuur verwerkt en neem je er druppels van in, op recept van je behandelaar.

Wat kun je er nog meer mee doen?

In de salade, vooral de zachte jonge blaadjes, de bloemetjes zijn heel decoratief én eetbaar. Of het blad gekookt in de soep.

#joyti #natuurgeneeskunde #natuurlijkgenezendvermogen

 

 Nog meer interessante video's