Bachbloesem remedie

 

Bloemgeneeskunde

 

38 helende remedies bij emoties die jouw ontwikkeling moeilijk maken.

Niet iedere boosheid is hetzelfde, het kan ingehouden woede zijn, ongeduld of jaloezie. Onder een gemoedstoestand zit vaak een diepere pijn verborgen.

 

 

 

Tijdens mijn opleiding heb ik mij bijzonder geïnteresseerd voor deze creatiekracht. Hoe kan het toch dat een paar bloemen in water getrokken in staat zijn om paniekaanvallen te stoppen? Had ik maar tijdens mijn studie geweten van de remedie die helpt bij mentale oververmoeidheid. En deze gemoedstoestand is ook een rollercoaster: als moeder kan ik overwelmd worden door radeloosheid die vervolgens boosheid naar boven brengt, daarna schuld en vervolgs heb ik mijn man weer nodig om alles wat in mij zit eruit te praten. Daar kan ik een flesje Bachbloesem mee vullen ;-) Interessant is, hoé ik in die situatie terecht kom?! Is het een gevoel dat ik als moeder vooral een bepaalde relatie met mijn kinderen wil hebben en in de dienende rol de blik op mijzelf verlies óf hoort deze in het vakje normen en waarden en trek ik ook nog een potje verleden open? 

 

Werking

Er zitten geen stoffelijke delen van de bloem in de remedie. Energetisch is de vormkracht van de bloem in het water getrokken. Je kunt één bloesem gebruiken of een complex samenstellen van 5 verschillende. Per emoties kies je zo nauwkeurig mogelijk en vul je aan met andere emoties die het onvermogen of de pijn in stand houden. Als er meerdere emoties zijn kun je ook kiezen om te beginnen bij een bepaald thema. Zo kun je voor iedere fase een nieuwe samenstelling kiezen.

 

Er is een verschil tussen verlegen zijn of geen fouten durven te maken.

Zo kan 'geen hulp willen vragen' ook passen bij een gevoel 'dat je er altijd alleen voor staat'.

 

Daar waar er in een cognitieve therapie gebruik wordt gemaakt van ons mentale vermogen om tot redernatie en inzichten te komen die je vervolgens in goede woorden moet kunnen uitspreken, helpt Bachbloesemremedie je tussen de sessie door om thuis te ervaren hoe jij het anders kunt doen. Het helpt je om een gemoedstoestand anders waar te nemen. Hierdoor reageer je niet zo heftig op dezelfde oude en ongeheelde stukken in jezelf. De scherpe randjes worden er als het ware afgehaald, zodat jij de belemmering niet ervaart en er kansen ontstaan. Bij een gemis aan een bepaalde creatiekracht in je leven, is het lastiger om een emoties om te zetten tot een kwaliteit. Alle 38 remedies gaan over een specifieke emoties en bezitten de kracht tot het ontwikkelen van een kwaliteit die belemmert is gebleven en niet tot uiting kon komen. Om dieper af te dalen in de laagjes onder jouw eerste reactie, hebben wij ál onze zintuigen nodig om waar te nemen hoe het met ons gaat. Juist niet het denken en wat je daarvan vindt. Waar wordt je nu écht geraakt?

 

In een lastige fase kan Bachbloesemremedie die ondersteuning bieden dat je er doorheen komt. Daarna heb je de druppels niet meer nodig. Sommige druppels passen meer bij jouw aanleg, constitutie. Het is dan fijn om te weten welke remedie jou helpt, zodat je de volgende keer jezelf kunt helpen. Bachbloesemremedie helpt je bewust bekwaam te worden. Voor een diepere heling op organen en hun holistische connectie met emoties is fytotherapie een goede keuze.

 

Emoties omschrijven kan nog best wel lastig zijn. Wat denk je van deze:

 

'ik voel mij zo moe'

uitgeput en kan niets verdragen

zwaar, alsof ik mijzelf niet kan optillen

niet in mijn lichaam en ook niet in mijn levensvreugde

het strijden beu, altijd maar meer geven dan dat ik heb

en dat zorgt ervoor dat ik niet positief over mijzelf denk

als ik minder moe zou zijn, dan zou ik niet zo denken

kritisch op mijzelf

vroeger kon ik het wel

ergens ben ik ook boos op mijzelf dat ik het niet kan

omdat ik het niet kan moet ik toegeven

en dan voel ik mij verdrietig

 

...een kort voorbeeldje

 

Achtergrond

Dr. Bach ontwikkelde deze bloemen- remedie in 1930 als therapie ter ondersteuning bij belemmerende emoties. Door in contact te komen met de bloesem kon Dr. Bach de gemoedstoestand ervaren waarbij deze bloemen helend werken. Bachbloesemremedie is een zelfhelp remedie en kun je in diverse winkels kopen. Als therapeut merk ik dat het lastiger is om zelf in je eigen schaduw op zoek te gaan naar de belemmerende factor. We willen soms lelijk gedrag liever niet van onszelf zien en kijken dan teveel naar wat je wél zou willen. Je kiest dan voor een remedie op basis van de positieve kwaliteit. Als therapeut ga ik op met jou op zoek naar de belemmering. Als die weg is kun jij méér jezelf zijn dan dat je eerst voor mogelijk had gehouden. Je kunt van jezelf gaan houden om wie jij bent.

 

Naast de Bachbloesemremedies zijn er ook andere soort bloesemremedies ontwikkeld. Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Waar ik wél ervaring in heb is in de natuur zelf. Door mijn kindertijd in onderwijs met de antroposofie heb ik veel geleerd over waarnemen volgens Goethe. In de gestalteleer, de signatuurleer en mijn eigen waarneming van planten (in mijn moestuin heb ik ook een verzameling Bach-bloemen), herken ik de emotie van de Bachbloesemremedie in de bloem. Deze kan ik vervolgens koppelen aan het gedrag van de persoon om de situatie te illustreren en inzichten te geven. Het zijn geen oordelen, ze werken juist verlichtend omdat er (h-)erkenning is. Niets is zo mooi als de vormkracht van de natuur. Emoties zijn daarom niet lelijk, maar ze kunnen wél pijnlijk zijn als je niet begrijpt waarom ze er zijn en hoe je ze kunt leren om te buigen tot hun creatiekracht.

 

Vraag naar een Bachbloesem consult. Ook tijdens therapie komen er vaker Bachbloesmes naar voren die in een vervolgconsult uitgediept kunnen worden. Je krijgt dan een flesje mee voor die fase waar je dan doorheen gaat. In een speciale uitwerking kan ik je meer vertellen over de signatuur die ik terugzie van de plantremedie bij jezelf.

 

 

De remedie is op waterbasis met enkele druppels alcohol ter preservatie. Met mijn eigen Bachbloesemset stel ik een flesje voor je samen.

1 Flesje is voldoende voor 3 weken. Inname van deze druppels staan op het etiket.

Bachbloesemremedie kan goed gecombineerd worden met fytotherapie.